Për pak kohë dita kthehet në natë në Kili dhe në Argjentinë, teksa miliona persona bëhen dëshmitarë të momentit kur hëna bllokon diellin në një eklips të rrallë diellor.

Ngjarja ndodhi në orën 15:22 me atë lokale në La Serena dhe arriti kulmin në orën 14:38 minuta, por eklipsi total zgjati vetëm 2 minuta e gjysmë, duke e zhytur rajonin thuajse në një errësirë të plotë në mes të ditës.

La Serena, një qytet në veri të Kilit, me rreth 200 mijë banorë, u “pushtua” nga gati 300 mijë turistë, të cilët detyruan autoritetet vendase të siguronin ujë, por edhe të rrisnin shërbimin me karburant për t’i ardhur në ndihmë turistëve.

“Unë erdha në La Serena për të parë eklipsin total me një mik pasi na e kishin sugjeruar”, tha Stephanie Bouckurt nga Shtetet e Bashkuara. “Më thanë se asgjë nuk krahasohet me një eklips diellor, prandaj jemi këtu. Jemi të mrekulluar. Ishte i jashtëzakonshëm”.

Veriu i Kilit është i njohur për qiej të pastër dhe disa nga teleskopët më të mëdhenj dhe më të fuqishëm në Tokë po ndërtohen në këtë zonë, duke e kthyer vendin e Amerikës Jugore në një qendër globale të astronomisë.

Eklipset totale janë relativisht të rralla. Në 2017, miliona njerëz në Shtetet e Bashkuara dëshmuan fenomenin, me një eklips të plotë diellor të dukshëm në 14 shtete dhe një eklips të pjesshëm thuajse në gati të gjithë vendin.

e.t./dita

Flash Lajme

Më të lexuarat