Termi “depresion i lumtur” ka të bëjë me shfaqjen e një njeriu para të tjerëve sikur është shumë i lumtur dhe mirë me veten, ndërkohë që vuan përbrenda.

Ky lloj depresioni është bërë gjithnjë e më popullor në mbarë botën.

Të jetosh me këtë lloj depresioni, do të thotë që dikush përpiqet që gjithmonë të shfaqet i lumtur, ndonëse ata janë të pushtuar nga një vuajtje shpirtërore edhe mendore.

Njerëzit që e përjetojnë këtë lloj depresioni, nuk flasin kurrë për të, ndaj askush rreth tyre nuk dyshon për këtë fenomen.

Ata kanë një jetë aktive, kanë familje, miq, madje mund të jenë shumë të suksesshëm dhe të duken goxha të lumtur.

Sidoqoftë, shumë njerëzve mund t’u lindë kurioziteti të pyesin nëse kjo është në të vërtetë një gjendje reale, patologjike.

Ndër momentet më të këqija të depresionit të lumtur, janë mendimet e njerëzve që e vuajnë atë mbizotëron “akti i vetëvrasjes”.

Simptoma të tjera të kësaj gjendjeje përfshijnë “overeating”, një ndjenjë të rëndë në krahët dhe këmbët dhe duke u lënduar shumë shpejt nga kritika ose refuzimi.

Njerëzit me depresion depresiv gjithashtu kanë më shumë të ngjarë të ndjehen të dëshpëruar gjatë mbrëmjes dhe ndiejnë nevojën për të fjetur më gjatë se zakonisht.

Ky lloj depresioni fshihet pas një maske të lumtur, por ka disa mënyra që ju mund të kuptoni nëse dikush po e përjeton një gjë të tillë apo jo:

  • Ndryshime në peshë apo oreks
  • Nëse personi në fjalë nuk ka më interes për aktivitete që dikur i bënte me dëshirë
  • Mendon vetëm negativisht
  • Pagjumësi dhe lodhje
  • Nëse e kuptoni se dikush po vuan nga një sëmundje e tillë, bëhuni një dëgjues i mirë.

Këshillojini, por mbi të gjitha  ndihmojini të tjerët duke i adresuar ata te një psikolog.

j.l./ dita

Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All