Meksika ka 45 ditë kohë për të zvogëluar numrin e emigrantëve të lidhur me SHBA, të cilët kalojnë territorin e saj, ose do të përballen me tarifat e SHBA.

Ministri i jashtëm i Meksikës, Marcelo Ebrard thotë se ata janë të gatshëm të punojnë me vendet e tjera të Amerikës Latine për të ndalur rrjedhën e emigrantëve.

Ai tha se do të përpiqen të përforcojnë kufirin e tyre jugor për të ofruar reduktimin e shpejtë të migrantëve të kërkuar nga Presidenti i SHBA Donald Trump.

Edhe pse nuk është caktuar ndonjë objektiv specifik, Ebrard tha se këto masa do të vlerësoheshin në mes të korrikut.

Nëse numri nuk do të ishte zvogëluar deri atëherë, do të zhvilloheshin diskutime me Brazilin, Panamanë dhe Guatemalën, vende që aktualisht përdoren nga emigrantët si pika tranziti.

Ebrard tha se marrëveshja e arritur me SHBA të premten pas ditëve të “negociatave më të vështira” e bleu kohën e Meksikës për të treguar se mund të ketë sukses në ngushtimin e numrit të emigrantëve.

Ai tha se negociatorët amerikanë kishin kërkuar që Meksika të angazhohej për “zero migrantë” që kalonin territorin e saj, por sipas z. Ebrard, kjo ishte e pamundur.

j.l./ dita

Flash Lajme