Kur metro-ja e Moskës u hap për herë të parë në vitet 1930, banorët e qytetit u çuditën me mënyrën se si ajo dukej. Stacionet e metrosë u shfaqën në dritaret e dyqaneve përgjatë rrugës Tverskaya, duke ushqyer kuriozitetin e moskovianëve drejt një rrjeti të ri transporti nëntokësor.

Banorët parë një labirint të stacioneve nëntokësore, dhe secili nga to i përshtatur me stilin rus arkitekturor.

Disa shfaqnin të kaluarën e madhe barokase të Rusisë, ndërsa të tjerë u kombinuan në estetikën e Art Deco të kohës. Në tetë dekadat që nga hapja e saj, sistemi Metro është zgjeruar për të përfshirë më shumë se 200 stacione dhe stile më të reja.

Punëtorët e sotëm, mund t’i kushtojnë pak vëmendje pikturimit të Metro ose mozaikëve.

Harta, e cila Vassiliev ka përgatitur, nxjerr në pah një numër stacionesh kyçe.

Njeriu pas Metro Moskës ishte politikani sovjetik Lazar Kaganoviç, një stalinist i vendosur , më i njohur për rolin e tij , që shkatërroi Ukrainën vetëm për pak vite. Vizioni i tij rezultoi si një sistem efikas i metrosë që transportoi qytetarë rreth qytetit.

Për stacionin e Mayakovskaya ai tha: “Nëse udhëtarët shikojnë, ata do të zbulojnë muralet e avionëve sovjetikë në një qiell blu. Stacionet Novokuznetskaya dhe Avtozavodskaya, nga ana tjetër, shfaqin nivelet industriale të lagjeve të tyre përkatëse.”

E para, e cila gjendet afër qendrës së qytetit, ka një mur të pikturuar gjigant të Leninit . Koka e tij është mbi imazhet e punëtorëve në të majtë dhe ushtarët në të djathtë.

Shumë stacione të pasluftës përshkruan fitoren në Luftën e Dytë Botërore. Stacionet e epokës së vonë të Stalinit “tregojnë madhështinë e fitores në format e barokut rus”, tha Vassiliev, duke treguar stacionin e Komsomolskaya si një shembull të shquar me karikatura dramatike të tavanit dhe mozaikë të komandantëve ushtarakë.

Një trashëgimi e dizajnit

Për momentin, Metroja e Moskës vazhdon të përmbushë qëllimin e tij fillestar: marrjen e njerëzve nga A në B. Por, udhëtarër shohin detaje spektakolare të stacioneve, gjithashtu mund të mësojnë një histori vizuele të artit dhe arkitekturës./ Isa Myzyraj-Dritare.net, Cnn

Flash Lajme