Mbi çështjen e anijeve të dy OJQ-ve, “Sea Watch” dhe “Sea-Eye”, të bllokuara në Mesdhe pak para Krishtlindjeve me 49 emigrantë në bord, ka ndërhyrë Gjermania, e cila thotë se “dëshiron të marrin pjesë” në pritjen e refugjatëve.

Kjo, megjithatë, vetëm “në kontekstin e një zgjidhjeje të solidaritetit evropian”. Në këtë drejtim, Berlini ka nisur gjithashtu “kontakte dhe bisedime intensive” me Komisionin e BE-së për të zgjidhur emergjencat.

Sipas “Corriere della Sera”, kryeministri italian Giuseppe Conte përpiqet të gjejë një ndërmjetësim për Italinë. Qeveria po negocion me Holandën, Portugalinë, Gjermaninë dhe Francën për të arritur një zgjidhje të përbashkët. “Ne do të mirëpresim jo vetëm gratë dhe fëmijët, por edhe burrat, sepse nuk i ndajmë familjet: nga 49 emigrantët, do të pranojmë 15 njerëz, ne do të japim një sinjal për Evropën, por vetëm nëse Malta do të lejojë zbarkimin dhe të gjithë respektojnë rregullat”.

Një vendim që nuk shkon kundër vijës së vështirë të “porteve të mbyllura” të qeverisë italiane: “Linja e Matteo Salvinit dhe qeverisë është e sigurt, portet tona mbeten dhe do të mbeten të mbyllura, kështu që çdo marrëveshje është e mundur një moment më vonë nëse Malta do të lejojë të zbarkojnë emigrantët e paligjshëm në dy anijet në territorin e tyre “, thonë burimet nga “Palazzo Chigi”.

Duket se në fund La Valletta do t’i bëjë presion BE-së, pasi në Bruksel po kërkojnë gjithashtu një marrëveshje për 249 refugjatët që kanë mbërritur javët e fundit. Por në këtë rast, Italia tërhiqet: “Mos shkoni për të kërkuar ndonjë gjë, ajo do të prekë vendet e tjera për të ecur përpara, pasi gjithë ky kaos është rezultat i mungesës së politikës evropiane që ne kemi kërkuar për muaj”, thonë burime nga qeveria.

“Ne jemi duke biseduar dhe ka pasur kontakte të forta gjatë fundjavës” për të gjetur një zgjidhje shpejt. Kështu deklaroi zëdhënësja e Komisionit Evropian, Margaritis Schinas, për çështjen e anijeve “Sea Watch” e “Sea Eye”

“Pasdite, Komisioni i BE-së do të informojë shtetet rreth situatës, gjatë takimit të ambasadorëve të 28. Komisioneri Avramopoulos bën thirrje për solidaritet më të madh nga Shtetet Anëtare”, shtoi zëdhënësi.

7 janar 2019 /Dardania.com