Megjithatë, shumë vende nuk morën masa korrektuese, madje edhe pas realizimit të rreziqeve, por kjo nuk ndodhte me Francën.

Franca do të jetë vendi i parë evropian që do të ndalojë pesë varietetet e pesticideve, pasi shkencëtarët besojnë se këto neonicotinoide janë jashtëzakonisht të rrezikshme dhe vrasin bletët.

Megjithatë, ndërsa bletarët dhe ambientalistët janë jashtëzakonisht të lumtur me këtë vendim, fermerët e drithërave nuk përfitojnë nga ky ndryshim, me frikën se kulturat e tyre do të dëmtohen ndaj insekteve.

Vendet e BE-së kanë ndaluar disa prej këtyre pesticideve, për prodhimet në fusha dhe brenda serave.

Hulumtuesit kanë treguar edhe se këto pesticide çojnë në “shkatërrimin e bletëve në Evropë, gjë që e bëri Britaninë të pajtohet me ndalimin, edhe pse fillimisht e ka kundërshtuar.

Bletët në fakt janë bërë të varur nga këto pesticide të dëmshme, ashtu si ne bëhemi të varur nga nikotina dhe substanca të tjera të ngjashme.

Neonicotinoids janë pesticidet më të përdorura këto ditë, dhe ato u prezantuan si një zëvendësim për pesticidet edhe më të dëmshme të përdorura në të kaluarën.

Këto kimikate dëmtojnë meshkujt duke u zvogëluar kujtesën dhe aftësinë për të kthyer në shtëpi.

Megjithatë, ky vendim u kundërshtua nga disa fermerë të zemëruar të Francës, të cilët besojnë se nuk ka dëshmi të mjaftueshme për të lidhur pesticidet me rënien e popullsisë së bletëve.

Gjithashtu, ka pasur njerëz që pohojnë se gjendja mund të përmirësohet vetëm nëse të gjitha pesticidet janë ndaluar.

b.b/dita

Flash Lajme