Ky vit ka qenë një nga më të nxehtit të regjistruar, ka thënë Organizata Botërore e Meteorologjisë.

Trupa e Kombeve të Bashkuara thotë se planeti ka parë një dekadë nxehtësie “të jashtëzakonshme” – dhe që nga viti 2015, çdo vit ka thyer rekorde duke qenë më e ngrohta.

Të dhënat nga janari deri në tetor zbulojnë se temperaturat kanë qenë 1.1 gradë celsius mbi nivelet para-industriale, duke e futur që viti 2019 të jetë viti i dytë apo i treti më i nxehtë ndonjëherë.

Një studim mbi gjendjen e klimës globale ka paralajmëruar gjithashtu se nivelet e detit po rriten më shpejt, akulli po shkrihet dhe se “një herë në një shekull” valët e nxehtësisë dhe përmbytjet tani po bëhen dukuri më të rregullta.

Ngjarje ekstreme, të tilla si ciklonet, uraganet dhe përmbytjet, kanë detyruar miliona njerëz të largohen nga shtëpitë e tyre.

Ka pasur thatësira në shumë pjesë të botës dhe ka pasur gjithashtu dy valë të mëdha nxehtësie në Evropë në fund të qershorit dhe korrikut – me një rekord të ri të temperaturës prej 38,7C (101.7F) të vendosur në Mbretërinë e Bashkuar.

dardania.com

Flash Lajme

Më të lexuarat