Terrorizmi konsiston në kryerjen e një krimi nga një individ, një grup apo nga një shtet.
Ai përdoret për të ngjallur te njerëzit një ndjenjë frike, e cila në shumë raste është shumë më e madhe se pasojat e vërteta të aktit.

Përpjekjet për t’i dhënë institucioneve të zbatimit të ligjit mundësi të reja për trajtimin e të dyshuarve të terrorizmit janë rritur vitet e fundit.

Masa dhe ligje të reja kundër terrorizmit janë miratuar në dhjetra vende që nga viti 2001.

Izrael

Një individ i dyshuar për të qenë një “luftëtar ilegal” mund të paraburgoset pa shqyrtim gjyqësor të gjendjes së të paraburgosurit deri në 14 ditë dhe avokati mund të mohohet deri në 21 ditë. Paraburgimi i mëtejshëm i një të dyshuari duhet të rinovohet çdo gjashtë muaj nga një gjyqtar, por paraburgimi mund të vazhdojë pafundësisht.

Të paraburgosurit izraelitë të dyshuar për kërcënim të sigurisë kombëtare mund të mbahen deri në 4 ditë para se të paraqiten para gjyqtarit.

Banorët palestinezë të Bregut Perëndimor dhe Gaza mund të mbahen pa autorizim gjyqësor deri në 8 ditë dhe deri në 14 ditë nëse dyshohet të jenë një luftëtar i paligjshëm.

Rusi

Sipas ligjit rus, një person i dyshuar për veprimtari terroriste mund të dënohet deri në 30 ditë pa pa akuzë, 20 ditë më shumë se dikush i dyshuar për vepra të tjera penale. Në rajonet e prirura terrorizmit si Çeçenia dhe Dagestani, individët shpesh dënohen pa akuza për një kohë të pacaktuar për një vepër aq të vogël siç është mungesa e mjetit të identifikimit.

Shumë prej tyre kurrë nuk janë regjistruar nga policia si të ndaluar dhe shumicës nuk u jepet akses për një avokat.

Mbretëria e Bashkuar

Sipas Aktit të Terrorizmit 2006, agjencitë e zbatimit të ligjit mund të ndalojnë një të dyshuar për terrorizëm deri në 14 ditë pa akuza. I dyshuari mund të paraburgoset fillimisht për 48 orë, e pastaj një gjykatës duhet të miratojë dënimin e mëtejshëm në rritje prej 7 ditësh deri në 14 ditë.

Policia mund të mohojë aksesin për një avokat gjatë 48 orëve të para në qoftë se ata besojnë se kjo gjë do të ndërhynte me grumbullimin e provave ose do të çonte në alarmimin e të dyshuarve të tjerë.

India

Ligjet indiane kundër terrorizmit, të ndryshuara në vitin 2008, lejojnë qeverinë të mbajë të dyshuarit për terrorizëm në paraburgim, pa u akuzuar deri në 180 ditë, 30 ditë nga të cilat mund të shpenzohen në paraburgim policor.

Pas sulmeve terroriste të Mumbai, disa të dyshuar u mbajtën për tre ose katër muaj në paraburgim, duke nxitur pretendime nga politikanët indianë, Human Rights Watch dhe të tjerë, që po shkelnin të drejtat e të burgosurve.

Kinë

Të dyshuarit për terrorizëm mund të dënohennë mënyrë të papërcaktuar për një periudhë prej katër deri në gjashtë muajsh. Policia duhet të njoftojë anëtarët e familjes dhe çdo avokat ligjor brenda 24 orëve që personi është ndaluar, por nuk është i detyruar të zbulojë se ku është mbajtur personi ose pse.

Arabia Saudite

Ministria e Brendshme mund të arrestojë një terrorist të dyshuar pa akuza ose qasje në një avokat deri në 120 ditë. Një gjyqtar mund ta ripërtërijë paraburgimin pafundësisht.

Ata që janë paraqitur në gjyq qëndrojnë para një Gjykate të Specializuar Penale, e krijuar në vitin 2008, e cila është e ngarkuar me gjykimin e të gjitha rasteve që përfshijnë terrorizmin.

Gjykimet zhvillohen në mënyrë private, dhe të akuzuarve nuk u lejohet qasje në avokat ligjor. Të gjitha vendimet e gjykatës i nënshtrohen “miratimit ekzekutiv”, duke i lejuar Ministrit të Brendshëm lirimin e të paraburgosurve, si dhe të burgosurve të dënuar, pa pëlqimin e Gjykatës.

j.l./ dita

Flash Lajme