Koha është forma ku ndodhin të dy proceset fizike dhe mendore. Koncepti i kohës përdoret si në fizikë ashtu edhe në filozofi. Ndjenja jonë e kohës është individuale dhe mund të ndryshojë gjatë ditës dhe gjatë periudhave të ndryshme të jetës sonë.

Më shpesh dëgjojmë ankesa nga të moshuarit që pohojnë se ditët janë bërë shumë më të shkurtra se ato që ishin dikur. Natyrisht, kjo është ndjesia e tyre subjektive, e cila është e lidhur me faktin se jeta e një personi të moshuar është shpesh mjaft monotone dhe më pak interesante se sa të rinjtë.

Ideja e perceptimit të kohës mund të zbatohet në praktikë dhe të jetë përfituese. Nëse e ngarkojmë trurin tonë me informacion të ri, koha shtesë që duhet për ta përpunuar do të na bëjë të ndihemi se koha po lëviz shumë më ngadalë dhe dita do të duket shumë më e gjatë si rezultat. Ja disa mënyra se si mund ta bëjmë ditën tonë të duket më e gjatë :

Studimi

Leximi, ndjekja e kurseve të ndryshme, zotërimi i njohurive dhe aftësive të reja do të japë një ushqim të ri për mendimin, i cili do të na bëj të ndihemi sikur koha kalon me ngadalësi.

Vizita e vendeve të reja dhe dalja nga rutina

Informacioni i ri (njerëz të rinj, erë, tinguj, ngjyra, etj.) Duhet të përpunohet nga truri kur të ndryshoni mjedisin. Nuk duhet patjetër të jetë një udhëtim. Ju mund ta ndryshoni mjedisin duke bërë punën tuaj në një kafene, duke zgjedhur një restorant të ri për darkë, ose duke ndryshuar rrugën e shëtitjes së përditshme.

Njohja e njerëzve të rinj

Komunikimi me njerëzit, veçanërisht ato të rinj, kërkon fuqi të konsiderueshme shpirtërore dhe energji, sepse ju duhet t’i kuptoni dhe “përpunoni” ato. Socializimi është gjithashtu një metodë e shkëlqyer e trajnimit për trurin. Përveç kësaj, komunikimi me njerëz të rinj na jep shumë informacion të ri.

Tentimi i gjërave të reja

Aktivitete të shoqëruara me ndjesi të reja të gjalla gjithashtu rrisin ndjenjat dhe e bëjnë trurin më të vëmendshëm. Mund të jetë një sport i ri ose një hobi i ri. Kur truri i kushton vëmendje çdo gjëje të vogël, dhe koha shtrihet dhe ndjehet më e gjatë.

Të jesh spontan

Surprizat ju ndihmojnë të ndizni ndjesitë. Ju duhet të mësoni trurin tuaj me vendime spontane dhe përshtypje. Në fund të fundit, siç e dimë tashmë, sa më pak informacion të kemi aq më pak kohë  truri do që ta përpunojë atë.

Pse të zgjasësh ditën tënde?

A e dini se cili është burimi më i vlefshëm në jetën tuaj? Është koha. Cilësia dhe niveli i jetës tuaj varet nga mënyra se si kaloni kohën dhe planifikoni ditën tuaj.

Nëse nuk vendosni asnjë detyrë për ditën, asnjë planifikim apo orar dita kalon kaotikisht. Në përgjithësi, këta janë njerëz që nuk kanë ndonjë ambicie të fortë ose qëllime afatgjata në jetë.


Flash Lajme