BMW prezantoi me krenari pak ditë më parë makinën e lyer me të “zezë absolute”, që i jep asaj statusin e makinës më të zezë në botë.

Vetë kompania gjermane thotë se dëshiron që ta shohë automjetin në rrugë, por kjo vështirë se mund të ndodhë.

Automjeti i serisë X6 të BMW-së u përzgjodh për t’u lyer me bojën më të zezë që ekziston. Boja në fjalë është forma më e pastër e së zezës dhe përthith të gjithë dritën që bie mbi të, pa reflektuar asnjë grimcë të saj.

Kjo do të thotë se me të tillë ngjyrë që përthith 100 për qind dritën, makina do të dukej si një objekt dydimensional. Për ta shmangur këtë iluzion optik, inxhinerët e kompanisë gjermane e zbehën ngjyrën për të reflektuar 1 për qind të dritës.

Dizenjuesi i X6, Hussein Al Attar thotë se kjo ngjyrë mund t’i bashkohej larmishmërisë së ngjyrave të tjera me të cilat BMW hedh në treg këtë seri të prodhimeve të saj, që konsiderohet si një ndër më të suksesshmet. Por, vetë kompania tregohet e matur.

Për të siguruar ngjyrën “e zezë absolute” është përdorur teknologjia, duke bërë bashkë copëza mikroskopike të karbonit. Metoda është mjaft e kushtetueshme dhe e papërballueshme edhe nga klientët e majme të BMW. Deri më tani, kjo teknologji është përdorur vetëm për të lyer teleskopët e vendosur tek satelitët artificialë në orbitën e Tokës për të shmangur reflektimin e rrezeve të Diellit.


Flash Lajme

Më të lexuarat