Njihuni me oficerët më të rinj dhe më të shkurtë amerikanë: një bandë e qenve të policisë të njohur si Chipper, Marlee, Chaze dhe Cardie.

Sipas mediave amerikane, përcjell Telegrafi, duke filluar nga kjo javë, këta katër qentë do të fillojnë karrierën e tyre në dy nga aeroportet më të ngarkuara të Amerikës, Atlanta Hartsfield-Jackson dhe Chicago O’Hare.

Ata do të bashkohen me qindra qen të tjerë tashmë në punë në portet e hyrjes në SHBA dhe jashtë vendit.

Misioni i tyre: të nuhasin çanta që mbartin mish dhe prodhime bimore. Pse? Sepse mishi dhe bimët mund të mbajnë dëmtues që mund të dëmtojnë rëndë ekonominë.

Joseph Chopko, i cili ndihmoi në trajnimin e këtyre qenve, e shpjegon këtë në këtë mënyrë: Ju nuk mund të sillni fruta, të tilla si mollë ose portokaj, sepse ata mund të mbajnë “miza të frutave”. Dhe mizat e frutave mesdhetare, një dëmtues invaziv, mund të shkatërrojnë industrinë e agrumeve.

“Një shembull tjetër është derri, i cili mund të mbajë ethe afrikane të derrave”, tha Chopko.

“Nëse ky mish hyn në Shtetet e Bashkuara, kjo mund të shkatërrojë të gjithë industrinë e mishit të derrit: po flasim për miliarda dollarë, jo vetëm në të ardhura të humbura, por edhe në punë të humbura dhe në përpjekjet për zhdukje”.

Kjo race e qenve është zgjedhur për detyrë, sepse shqisa e tyre e të nuhaturit është e pabesueshme.

“Gjithashtu, askush nuk e vëren se një qen i tillë po sillet vërdallë”, rrëfen Aaron Beaumont, një mbikëqyrës specialist i trajnimit në Departamentin e Bujqësisë Amerikane. “Ata nuk frikësojnë, gjë që i bën ata modest kur kontrollojnë udhëtarët”.

Chipper, Marlee, Chaze dhe Cardie u përzgjodhën nga pothuajse 200 kandidatë, tha Beaumont. Të katër këta erdhën nga strehëzat e kafshëve.

“Shumë streha janë streha të vrasjeve, dhe qentë nuk mund të kenë një shans të dytë. Ne përpiqemi të shfrytëzojmë qentë që janë atje dhe tashmë po kërkojnë një shtëpi dhe një punë”, tha Marguerite Stetson, që punon për Dogana dhe Patrullat Kufitare dhe e cila ka Chaze. //


Flash Lajme