1.Ngjyra portokalli nuk ekzisitonte para se të ishte fruti portokall.

Before the invention of the word "orange", orange things were described as "saffron" or red, which explains why we refer to "redheads" as such instead of "orangeheads", which would arguably be more accurate.

"/>

Para shpikjes së fjalës “portokalli”, ngjyrat portokalli u përshkruan si “shafran” ose e kuqe.

2. Meqë po flasim për portokall, ata nuk janë të egër, por një bashkim mes mandarinës dhe pomelos.

Në fakt, shumica e frutave të dashura të familje agrume janë hibride të tre frutave të vetëm ë të egra; pomelo, mandarina dhe limoni.

3. Kivi përmban më shumë vitamina C sesa portokalli

Oranges still have a lot, though.

Por edhe portokalli ka shumë.

4. Me fibra bananesh, ju mund të bëni letra dhe pëlhura.

A fabric made of banana fibres called "bashofu" has been made in Japan for centuries. It's entirely biodegradable and a much more sustainable fabric in comparison to cotton or silk as much less energy and water is required to produce it. The fibres are taken from the trees and woven together to create the unique cloth.

Një pëlhurë e bërë nga fibra banane të quajtur “bashofu” është bërë në Japoni për shekuj me radhë. Është një pëlhurë shumë më e qëndrueshme në krahasim me pambukun ose mëndafshin. Fibrat merren nga pemët dhe enden së bashku për të krijuar një copë unike.

5. Domatja është zarzavati me i populluar në botë.

I know, it makes me feel angry and weird too, but it also makes sense. Tomatoes are a fruit, botanically at least, and how often do you cook a meal without adding a tin of chopped tomatoes?? 60 million tonnes of tomatoes are produced every year, which is 16 million more than the second most popular fruit, the banana.

E di, kjo ju bën të çuditeni, por ka kuptim. Domate janë një perim që pothuajse përdoret në çdo vakt. 60 milion ton domate prodhohen çdo vit, që është 16 milionë më shumë se sa fruta e dytë më e popullarizuar, banania.

6. Bananet kanë paksa natyrë radioaktive.

This is because the potassium they contain is a naturally occurring radioactive isotope. Don't worry though, the amount of radiation exposure you get from eating a banana is about 1% of the average daily radiation exposure, and you'd need to eat 100,000,000 bananas in a short period of time to get a lethal dose.

Kjo është për shkak se kaliumi që ata përmbajnë është një izotop radioaktive natyral, por nuk është shqetësuese.

7. Ka shumë lloje bananesh, dhe shumica janë të egra e te pangrënshme.

There are two breeds of wild bananas, the one you see above is inedible due to the seeds inside, and both breeds are very small. Through thousands of years of crossbreeding and cultivation, humans managed to create the bananas we have today.

Bananet e egra janë të pangrënshme, sepse siç e shikoni në foto, kanë disa fara brenda. Njerëzit mijëra vite më parë kanë bërë shumë hibridizime që të kemi bananen që është sot e ngrënshme.

8. Trëndafilat prodhojnë fruta, ja për çfarë përdoren ata!

They're used to make a whole bunch of things, including tea, jams, oils and even soups, and you can even eat them raw.

Frutat e trëndafilave janë përdorur për të bërë një numër të madh gjëra, duke përfshirë çaj, vajra, madje edhe supa, dhe ju mund t’i hani edhe  si fruta.

9. Fillimisht, fjala “ananas” është përdorur për boçet e pishës. Kur evropianët zbuluan frutin ananas, ata e quajtën të tillë, sepse ngjante me boçet e pishës.

10. Ananasi në fakt nuk është frut, por përfshihet të familjen e manave, të cilët janë mbledhur së bashku rreth një kërcelli.

11. Shega përmban rreth 1400 fara në një frut, prandaj është e lidhur më fertilitetin.

Because from one fruit, many more trees can be grown.

Sepse nga një frut, mund të rriten qindra pemë të reja

12. Fruti i bukës thonë se është rritur nga qelizat e njeriut të vdekur. Legjenda thotë që sapo njerëzit e mësuan këtë fakt, ata e hodhën atë dhe farat i përhapën në ishuj.

Say what you will, but it's surely an effective propagation strategy.

13. Nëse mbillni një farë molle, bima nuk do të bëjë fruta, por nëse bën atëherë frutat nuk do të jenë si ai nga ku ti ke marrë farën.

Apples are genetic hybrids and produce new genetic information onto their seedlings, which is why an apple's seeds will not produce fruit similar to its parent. Most apple trees are created using grafting (taking a cutting from an existing tree and letting it grow roots and into another tree), so essentially all commercial apples are clones as opposed to siblings.

Mollët janë hibride në gjenetikë, prandaj ata gjithmonë krijohen duke u shartuar. Në thelb gjitha mollët janë klone.

14. Dhe çdo mollë e Granny Smith është një klon nga një pemë e vetme e mollës në Australi.

Granny Smith was a real person who created the new hybrid apple we now know and love, and every single Granny Smith apple tree that exists is a clone of her original tree in Sydney.

Granny Smith ishte personi që krijoi mollën e re hibride që në hamë sot, dhe çdo pemë e mollës së Granny Smith që ekziston është një klon i pemës origjinale në Sydney.

15. Fermerët e qershive, pas shiut, shikojnë qershitë me helikopter.

Pas formimit dhe pjekjes së frutave të qershisë, ujërat e shiut mund të prishin qershitë. Qershitë duke thithur ujin e tepërt mund të prishen. Natyrisht, fermerët nuk e dëshirojnë këtë gjë, kështu që ata të marrin me qira (ose edhe të blejnë) helikopterët dhe kontrollojnë qershitë nëse kanë ujë të tepërt./E.B- dardania.com


Flash Lajme