Sipas statistikave rreth 2-3% e popullsisë vuan nga somnambuli. Por për fat të mirë, episodet e somnambulizmit,  ku mjekësia  i përshkruan si çrregullime të gjumit, nuk ndodhin çdo natë, por përafërsisht, një herë ose dy herë në muaj.

Dhe është një lajm i mirë, sepse nëse shumica e tyre lëvizin nëpër shtëpi, disa prej tyre bëjnë sjellje vërtetë të çuditshme gjatë gjumit.

Të bësh seks

Një nga më të përhapurat (dhe misteriozet) është sekssonia, një gjendje që i bën njerëzit të kryejnë akte seksuale gjatë gjumit. Pa qenë i vetëdijshëm për këtë, vuajtësit mund të angazhohen në seks – vetëm ose me një partner – dhe nuk e mbajnë mend atë kur zgjohen. Të dyja gjinitë e përjetojnë këtë gjendje, edhe pse është më e zakonshme tek meshkujt.

Seksi në gjumë mund të jetë një gjendje e rrezikshme, si për ata që vuajnë prej saj dhe për ata që e rrethojnë, pasi që në këtë gjendje aspekte të lidhura me pëlqimin, nuk janë marrë parasysh.

Në vitin 2007, një jurie angleze shfajësoi një ushtar të Forcave Ajrore Mbretërore për përdhunim, pasi doli në pah se po vuante nga sekssonia.

Kenneth Ecott, i dehur, kishte abuzuar me një vajzë pa ndjenja pas një feste. Juria konsideronte se gjatë asaj ngjarje, truri ishte në një gjendje të “automatizmit”. Raportet tregojnë se në gjykata, veçanërisht në SHBA, avokatët janë përpjekur të justifikojnë sjelljen e klientëve të tyre duke evokuar justifikimin e seksit në gjumë. Por juritë nuk bien  dakord gjithnjë për këtë.

Zhvishen

Të qenit i zhveshur në publik është një ëndërr e zakonshme  ankthi, por për shumë somnambulistë  ajo mund të bëhet një realitet, deri në atë pikë sa disa hotele, kanë trajnuar stafin e tyre për t’u marrë me përgjumësit që enden lart e poshtë nëpër korridore.

Problemi duket se është pothuajse ekskluzivisht mashkullor. Stresi mendohet të rrisë gjasat e një ngjarjeje të tillë dhe se alkooli ose mjedisi i panjohur mund ta përkeqësojnë atë, duke theksuar më tej gjendjen e konfuzionit. Somnabulistët mendojnë se janë në shtëpi ose kanë hyrë në banjë, ndërsa në realitet ata enden në hollin e një hoteli të madh.

Flasin

Mos u shqetësoni sepse ne të gjithë flasim në gju. Megjithatë, disa njerëz  bëjnë biseda të tëra me veten. Somanbulistët mund të duken krejtësisht e pakuptueshëm për ata që janë zgjuar.

 Të bësh gjëra krijuese

Ndoshta ka diçka  kur e pandërgjegjshmja  shkakton kreativitet. Në vitin 2015, një vajzë 13-vjeçare u xhirua duke luajtur piano në gjumë. Megjithëse rasti më i njohur është ai i Lee Hadwin, një artist nga Uellsi, i cili e bëri pasurinë e tij me shitjen e pikturave që krijoi në gjumë. Ai  i prodhon veprat e tij në mes të natës, pa i kujtuar kurrë në mëngjes. Kritikët janë të ndarë, për disa është arti i vërtetë, për të tjerët ata janë thjesht “shkarravina”. Fakti është se Hadwin arriti të shesë veprat e tij tek blerësit nga e gjithë bota, duke përfshirë … Donald Trump.

Të vrasësh

Në 2009 Brian Thomas një qytetar i Uellsit u shfajësua për vrasjen e gruas së tij gjatë një momenti të përgjumur. Thomas kishte vuajtur gjithmonë nga somanbuli  dhe për këtë ai fjeti në një dhomë të ndarë nga gruaja e tij, por në atë rrethanë ata ishin me pushime dhe ndanë shtratin  bashkë. Thomas mori ilaçe kundër depresionit, i cila ndihmoi në zbutjen e simptomave, por ai e ndaloi marrjen e tyre vetëm gjatë udhëtimit.

Kur gjyqtarët shqyrtuan telefonatën e tij në polici dhe të dhënat e tij mjekësore kuptuan se akti i egër kishte ndodhur gjatë një faze të trazirave të natës që Thomas kishte vuajtur që kur ishte fëmijë. Dhe lirimi erdhi nga juria. Siç shkruan kujdestari: “Juria u tha se çrregullimi i gjumit i Thomas e bëri atë të ishte në një gjendje” automatike “- mendja e tij nuk kishte kontroll mbi trupin e tij. Është e mundur që ai të vuajë tmerre veçanërisht serioze gjatë natës, sepse e kishte pezulluar mjekimin.

/g.kosovari


Flash Lajme