Provat shkencore kanë krijuar një konsensus se frutat janë një burim i koncentruar i komponentëve natyrorë me vlera që nxisin shëndetin. Dieta me bazë bimore përmban disa përbërës bioaktiv me një rol jetësor në kryerjen e funksioneve të ndryshme metabolike siç janë rritja, zhvillimi dhe mekanizmi mbrojtës kundër kërcënimeve endo-ekzogjene.

Në këtë kontekst, fito-kimikët kanë rëndësi të madhe pasi përmirësojnë shëndetin e njeriut përmes rrugëve të ndryshme. Bimët e pasura me burime të molekulave bioaktive përfshijnë: hudhër, xhenxhefil, çaj, qimnon i zi, mana, mjedër etj.

Hulumtimi, i cili ka qenë i përfshirë prej vitesh në kërkimin e molekulave anticancer, është përqendruar në shfrytëzimin e burimeve natyrore kundër sëmundjeve potencialisht vdekjeprurëse.

Shalqiri, frut i lashtë dhe i shijshëm

Shalqiri (citrullus lanatus), botanikisht i konsideruar si një frut, i përket familjes cucurbitaceae. Është me origjinë nga shkretëtira afrikane e Kalaharit, por sot ai kultivohet gjithashtu në rajonet tropikale dhe subtropikale. Në faqet e historisë, korrja e tij e parë u dokumentua 5,000 vjet më parë në Egjipt, më vonë shalqiri u përhap gjithashtu në pjesë të tjera të botës. Kina është aktualisht prodhuesi kryesor pasuar nga Turqia, Shtetet e Bashkuara, Irani dhe Republika e Koresë.

Shalqiri, burim natyral i antioksiduesve: licopen, acid askorbik dhe citrulline

Këta përbërës funksional shërbejnë si mbrojtje kundër sëmundjeve kronike të tilla si neoplazmat dhe çrregullimet kardiovaskulare. Prania e likopenit karakterizohet nga ngjyra e tij karakteristike e kuqe në fruta dhe perime. Pa neglizhimin e përtypjes së farave të shalqinjve, të pasura me acide yndyrore dhe lignane, dekadat e fundit, prania e sasisë së konsiderueshme të likopenit në shalqi i ka motivuar fermerët / kultivuesit të zgjedhin varietetet me përmbajtje të lartë të përbërësit aktiv. Aktualisht, ekzistojnë evidenca të shumta që tregojnë lidhje të drejtpërdrejta midis komponentëve aktivë të ushqimit dhe gjenomikës qelizore me referencë të veçantë në trajtimin e kancerit.

Si ndërvepron licopeni me gjenet tona?

Nutrigenomics është një term më i gjerë që shpjegon ndërveprimin e ushqyesve me gjenet. Duke qenë një komponent ushqimor aktiv, licopeni ndërhyn në faza të ndryshme të zhvillimit të kancerit: mutacioni i ADN-së dhe formimi i metastazës. Megjithatë, kuptimi i ndërveprimit të gjeneve të licopenit ende nuk është themeluar mirë dhe ka nevojë për kërkime të mëtejshme. Likopeni ndoshta shoqërohet me prodhimin e enzimeve të fazës I dhe II që janë esenciale për metabolizmin e kancerit brenda sistemit fiziologjik.

Enzima e fazës I ka potencialin për të aktivizuar kancerogjenin ndërsa enzima e fazës II është përgjegjëse për lidhjen e grupit polar me kancerogjen aktiv që lehtëson sekretimin e saj. Ajo gjithashtu aktivizon sistemin e transkriptimit të elementeve të reagimit antioksidues brenda trupit për të penguar karcinogjenezën, mutagjenezën dhe disa forma të tjera të toksicitetit.

Likopeni është një antioksidant jetik

Përveç kësaj atij i atribuohet një rol të fuqishëm antiproliferativ në fushën e onkologjisë. Ekziston një lidhje e anasjelltë ndërmjet nivelit të likopenit në gjak dhe rrezikut të llojeve të ndryshme të kancerit. Këto të dhëna mbështeten gjithashtu nga eksplorimi mekanik me kultura qelizash të ndryshme dhe modele të kafshëve.

Likopeni ka një marrëdhënie direkte me enzimat e fazës I dhe II, mbron membranën qelizore, ADN-në dhe makromolekulat e tjera nga speciet reaktive të oksigjenit. Gjithashtu është i përfshirë në regresionin e kancerit nëpërmjet ndërprerjes së ciklit të rritjes së qelizave të kancerit, apoptozës, rregullimit hormonal dhe metabolizmit kancerogjen. Studime të shumta klinike kanë treguar rolin chemopreventiv të likopenit kundër tumoreve të traktit aerodigestiv (zgavër me gojë, faring, laring dhe ezofag).

Licopeni pengon përhapjen e kancerit

Shumë lloje të tumoreve përshpejtohen nga fosfatidilinozitol 3-kinazë (PI-3K) / Akt, i cili stimulon transkriptimin dhe përkthimin e proteinave, thelbësor për rritjen, mbijetesën dhe progresin e qelizave neoplastike. Testi kumulativ ka sugjeruar që licopeni mund të pengojë përhapjen e kancerit të zorrës së trashë përmes modulimit të PI-3K.

Për këtë qëllim, efekti shoqërues i likopenit dhe acidit eikosapentaenoik (EPA) është përcaktuar tek njerëzit. Është vërejtur se kombinimi i likopenit dhe EPA pengon rritjen e qelizave në përqendrime të larta dhe në njëfarë mënyre zvogëlon zhvillimin e tyre në përqendrime të ulëta.

Likopeni është një antioksidant jetik

Përveç kësaj atij i atribuohet një rol të fuqishëm antiproliferativ në fushën e onkologjisë. Ekziston një lidhje e anasjelltë ndërmjet nivelit të likopenit në gjak dhe rrezikut të llojeve të ndryshme të kancerit. Këto të dhëna mbështeten gjithashtu nga eksplorimi mekanik me kultura qelizash të ndryshme dhe modele të kafshëve.

Likopeni ka një marrëdhënie direkte me enzimat e fazës I dhe II, mbron membranën qelizore, ADN-në dhe makromolekulat e tjera nga speciet reaktive të oksigjenit. Gjithashtu është i përfshirë në regresionin e kancerit nëpërmjet ndërprerjes së ciklit të rritjes së qelizave të kancerit, apoptozës, rregullimit hormonal dhe metabolizmit kancerogjen. Studime të shumta klinike kanë treguar rolin chemopreventiv të likopenit kundër tumoreve të traktit aerodigestiv (zgavër me gojë, faring, laring dhe ezofag).

Licopeni pengon përhapjen e kancerit

Shumë lloje të tumoreve përshpejtohen nga fosfatidilinozitol 3-kinazë (PI-3K) / Akt, i cili stimulon transkriptimin dhe përkthimin e proteinave, thelbësor për rritjen, mbijetesën dhe progresin e qelizave neoplastike. Testi kumulativ ka sugjeruar që licopeni mund të pengojë përhapjen e kancerit të zorrës së trashë përmes modulimit të PI-3K.

Për këtë qëllim, efekti shoqërues i likopenit dhe acidit eikosapentaenoik (EPA) është përcaktuar tek njerëzit. Është vërejtur se kombinimi i likopenit dhe EPA pengon rritjen e qelizave në përqendrime të larta dhe në njëfarë mënyre zvogëlon zhvillimin e tyre në përqendrime të ulëta.


Flash Lajme