Një ekip biologësh, arkitektësh dhe projektuesish krijuan Fabrikën e Ajrit në Firence, një serrë e dizajnuar për të pastruar dhe rifreskuar ajrin brenda shtëpive dhe zyrave. Projektuar nga Pnat nën drejtimin e Stefano Mancuso, profesor në Universitetin e Firences dhe drejtor i Laboratorit Ndërkombëtar të Neurobiologjisë së Bimëve, sistemi i pastrimit të brendshëm u ndërtua në ambientet e Manifattura Tabacchi në Firence.

Ish fabrika e cigareve fiorentine, e mbyllur që nga viti 2001, është subjekt i një rizhvillimi të rëndësishëm nga Real Estate që do ta kthejë atë në një qendër shumë funksionale. Një nga ndërtesat e ish kompleksit industrial tashmë është aktive, në mes të atelieve, kafeterive dhe objekteve të eventeve, kjo serrë e madhe që filtron, rifreskon dhe humidifikon ajrin, bën një punë që mund të ketë një ndikim të madh në hartimin e hapësirave të brendshme dhe në cilësinë e jetës së njerëzve.

Serra e dizajnuar nga Pnat dhe në bazë të studimeve të Profesores Mancuso, në fakt, strehon specie bimore të afta për të filtruar 5 mijë metra kub ajër në një orë, duke pastruar të gjithë ajrin e hapësirës së hapur në të cilën është pozicionuar. Në serrë, janë vendosur pemë fiku, bananeje dhe flintë të karakterizuar nga gjethe të gjera, pasi efikasiteti i pastrimit është drejtpërdrejt proporcional me madhësinë e sipërfaqes së gjetheve.

Ajri i pranishëm në mjedis thithet brenda serës, filtrohet nga bimët dhe rikthehet përsëri në dhomë: analiza e ajrit që rivjen me anë të një spektrometri për masa, rezulton në një reduktim të ndotësve atmosferikë prej 98%. Një filtrim i vërtetë botanik, së cilës i bashkohet një ulje e temperaturës së mjedisit dhe një rregullim natyral i lagështisë.

Sera e ndërtuar brenda Manifattura Tabacchi është prototipi i parë i një zgjidhjeje inovative për reduktimin e ndotjes dhe që mund të riprodhohet në një shkallë të vogël apo të madhe. Sisteme të ngjashme në fakt mund të vendosen brenda apartamenteve dhe zyrave apo edhe në hapësira të mëdha urbane, si pazaret dhe depot për të pastruar ajrin e ndotur. Bimët në fakt zbresin dioksidin e karbonit dhe ndotësit nga ajri, duke prodhuar në këmbim oksigjenin thelbësor për frymëmarrjen e të gjitha qenieve të gjalla.

Pemët jo vetëm që rifreskojnë ajrin dhe mbajnë lagështinë e duhur në mjedis, por këtë e përkthejnë në kursime të mëdha të energjisë në momentin që këto specie bimore vendosen brenda shtëpive dhe zyrave. Mbrojtja dhe ruajtja e zonave të gjelbra mund të çojë vetëm në përfitime të mëdha për mjedisin dhe për shëndetin e njerëzve, si dhe për mirëqenien dhe cilësinë e jetës. (greenme)

/ SCAN


Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All