Të flasësh 4 ose më shumë gjuhë redukton mundësinë të për t’u çmendur. Ky është një ndër studimet e fundit kanadeze, përfundimi i së cilës erdhi pas studimit të 325 murgeshave katolike në Shtetet e Bashkuara.

Murgeshave ju kërkua të raportonin se sa gjuhë flisnin dhe në bazë të informacioneve të mbledhura, të dhënat kaluan nëpër një analizë të mirëfilltë nga studiuesit e Universitetit “Waterloo”, që u bazuan tek moshat 75 vjeç e lart.

Rezultatet e publikuara në gazetën “Alzheimer’s Desease” treguan se 6% e personave të marrë në studim ishin larg fazës së “çmendurisë”, krahasuar me pjesën tjetër që flet vetëm një gjuhë. Gjithsesi, të folurit e dy, tre ose më shumë gjuhëve mund të ulë gjithashtu rrezikun për të kaluar në çmenduri, por jo aq sa të diturit e të paktën katër gjuhëve.

Krahas kësaj, aftësia gjuhësore e shkruar ka një efekt akoma më të madh në reduktimin e riskut të çekuilibrit mendor. Pra, ta shkruash një gjuhë është më mirë sesa ta flasësh. Ky rregull ekziston për momentin në studimet kanadeze. Suzzane Tyas, një ndër studiueset e këtij raporti shkencor, ka sqaruar se gjuha është një aftësi komplekse e trurit të njeriut dhe kalimi nga një gjuhë në tjetrën merr fleksibilitet njohës dhe ruan aftësitë perceptuese. Ne kemi nevojë për 4 ose më shumë gjuhë, për ta stërvitur mirë trurin dhe për t’i mundësuar atij një funksionim normal, përpara se ta rrezikojmë atë deri në humbje të kontrollit mendor.


Flash Lajme

Më të lexuarat