Reçipetat i përdorin të gjitha vajzat dhe gratë. Por së fundi pas një studimi të kryer, shkencëtarët kanë bërë thirrje që të mos i përdorin më. Zbulimet e reja kanë treguar se përdorimi i reçipetave lidhet me sëmundjen fibrocistike të gjirit dhe kancerit malinj të gjirit.

Kjo është padyshim një arsye e madhe për t’u thënë JO reçipetave.

Reçipetat e bëjnë gjoksin tonë të duket më i bukur, por ka një kosto pas kësaj. Këto tumore mund të çojnë deri në pasoja fatale për jetën.

Dr Gragory Heigh nga Florida kohët e fundit ka zbuluar se mbi 90% e grave me sëmundje fibrocystic të gjirit kanë patur përmirësim kur ato nuk përdorën më reçipetat.
Studiuesi Jean-Denis Rouillon, profesor nga Universiteti i Franche-Compte, udhëhoqi një ekip që kreu një studim 15-vjeçar mbi efektin e reçipetave në 330 gra të moshës 18-35 vjeç.

Zbulimet sugjeruan se mbajtja e reçipetave që nga mosha e hershme nuk bëri asgjë për të ndihmuar në ngritjen e gjoksit apo zvogëlimin e dhimbjeve të shpinës. Sipas ekspertëve gjinjtë nuk kanë asnjë përfitim nga përdorimi i reçipetave. Përkundrazi, reçipetat shkaktojnë dhimbje.

Studiuesit thonë se gratë e reja do të fitonin më shumë ton të muskujve dhe do të mbështesin indin e gjirit nëse nuk do të përdornin reçipetat.

“Gratë e reja, që nuk mbajnë reçipeta, do të çojë në rritjen e prodhimit të kolagjenit dhe elasticitetin, gjë që forcon gjinjtë që janë në rritje”, tha Dr Stafford Broumand.


Flash Lajme