Teksa vazhdimisht përdorin karbon të një cilësie të ulët dhe kanë impiante gjithnjë edhe më të vjetruara është e qartë se shumë termocentrale në vendet me normat më të larta të zhvillimit duhet të mbyllen menjëherë.

Por ama si do të siguronin këto vende të pasura mjete për të gjitha këto veprimtari?

Çentralet elektrike me karbon ndikojnë (negativisht) në mjedis dhe shëndet me më shumë dioksid karboni pasi që thëngjilli me djegie lëshon gazra të tjera serrë, grimca (të tilla si ato grimca që ne i quajmë “blozë”).

Për të kuptuar se ku është më i lartë niveli i mbrojtjes, grupi hulumtues i koordinuar nga Stefanie Hellëeg (Instituti i Inxhinierisë së Mjedisit në Cyrih, Zvicër) ka zhvilluar një model llogaritës shumë të sofistikuar për të vlerësuar efektet anësore të padëshiruara të prodhuara nga qymyri nga 7,861 termocentralet me qymyr që veprojnë në botë.

Studimi, i publikuar në Nature Sustainability, thekson se Kina dhe Shtetet e Bashkuara janë dy prodhuesit më të mëdhenj të energjisë së thëngjillit dhe se termocentralet në Indi prodhojnë shkallën më të lartë të ndotjes në botë. Bimët në Evropën Qendrore, SHBA dhe Kinë janë (pothuajse) të gjitha relativisht moderne, ndërsa ato në Rusi, Evropën Lindore dhe Indi janë të vjetra dhe joefikase.

Për Christopher Oberschelp, një nga studiuesit, “më shumë se gjysma e efekteve shëndetësore mund të gjurmohen në një të dhjetën e termocentraleve, të cilat duhet të përditësohen ose ndërpriten sa më shpejt që të jetë e mundur”.

Ndër vendet e pasura, ku ndjeshmëria mjedisore është më e madhe, në frontin e thëngjillit janë bërë zgjedhje më të kujdesshme duke përdorur lëndë djegëse me cilësi të lartë, me një vlerë të lartë kalorifike (e cila për të njëjtën masë prodhon më shumë energji).

Nga ana tjetër, vendet më pak të zhvilluara (ose më pak të ndjeshme), të cilat shpesh janë eksportues të mëdhenj të qymyrit (si Indonezia, Kolumbia, Afrika e Jugut) përdorin ose mbajnë qymyr të cilësisë së ulët për industrinë vendase, termocentralet e vjetëruara dhe jo të përshtatshme në trajtimin e tymit dhe në sekuestrimin e dioksidit të squfurit.

1 nga 3

Flash Lajme

Më të lexuarat