Një grua, e cila ishte e shqetësuar për shenjat e çuditshme në të gjithë trupin e saj, zbuloi se skuqja e pazakontë ishte një shenjë e rrallë e kancerit anal.

74-vjeçarja, identiteti i së cilës nuk dihet, kishte jetuar me skuqje për gati një vit para se të shkojë për vizitë te mjeku. Fillimisht i është dhënë antihistaminë, por nuk kanë bërë asnjë ndryshim, pasi gruaja filloi të vuante nga dhimbje stomaku, vjellje dhe diarre. Kjo bëri që mjekët në Kanzas- SHBA, të hetojnë shkaqe të tjera të skuqjes, duke zbuluar se bëhej fjalë për një simptomë të kancerit anal.

Gruaja iu nënshtrua trajtimit dhe tani është në rikuperim. Mjekët në Universitetin e Kanzas treguan historinë në revistën New England Journal of Medicine.

Dr. Adil Sheraz, një dermatolog konsultant në Londër dhe zëdhënës i Fondacionit britanik Skin, tha se kanceri anal është  një gjendje e rrallë dhe deri në 80 për qind të rasteve janë të ndërlidhura me malinje të brendshme të tilla si kancer të mushkërive ose kancer ezofag.

‘Malinjet e brendshme dhe kanceret mund të paraqiten si skuqje në lëkurë. Skuqja në vetvete është një shenjë e një çështjeje të brendshme dhe në disa raste mund të jetë treguesi i parë i kancerit. Kjo nuk është një pamje e zakonshme në klinikat e dermatologjisë, por kur paraqitet kjo është shpesh mjaft e habitshme”, tha ai. Simptomat e kancerit anal mund të përfshijnë gjakderdhje, ndryshime të zorrëve dhe kruajtje  të rëndë. Simptomat e kancerit anal mund të përfshijnë gjakderdhje rektale, kruajtje dhe dhimbje rreth anusit, gunga të vogla rreth anusit, një shkarkesë e mukusit nga anusi, humbja e kontrollit të zorrëve. Disa njerëz me kancer anal nuk kanë ndonjë simptomë. Kanceri anal është i rrallë, me rreth 1500 njerëz të diagnostikuar në Britani të Madhe çdo vit, dhe 8,300 në SHBA. Papillomavirusi i njeriut (HPV), i cili deri prek në katër në pesë persona, shkakton më shumë se 90 për qind të kancerit anal.

HPV, emri për një grup virusesh që ndikojnë në lëkurë, kurrë nuk mund të tregojnë simptoma dhe  nevojiten vite që kanceri të zhvillohet. Është e paqartë nëse gruaja në këtë rast kishte HPV./E.D-Dritare.net


Flash Lajme