Shpresë në horizont për miliona njerëz që vuajnë nga artriti, pasi shkencëtarët kanë zbuluar një vaksinë që mund të lehtësojë dhimbjet.

Personat që vuajnë nga osteoartriti përdorin gjatë gjithë kohës ilaçe për lehtësimin e dhimbjeve.

Shkencëtarët e Universitetit të Oksfordit kanë zhvilluar një vaksinë që bllokon shkakun e këtyre dhimbjeve, faktori NGV. Në eksperimentet e kryer te minjtë, vaksina ka nxitur sistemin imunitar të bllokojë faktorin NGV, duke shkaktuar kështu mpirje të dhimbjeve.

Të dhënat tregojnë se gati 9 milionë njerëz vuajnë nga osteoartriti në Britani dhe 30 milionë në SHBA. Aktualisht nuk ka një kurë për këtë sëmundje, por studimet e fundit mund t’i hapin rrugë gjetjes së një trajtimi më efektiv.

Profesoreshë Tonia Vincent, bashkëautore e këtij studimi të publikuar në revistën e përvitshme Sëmundjet Reumatizmale, thotë: Është vaksina e parë që ka rezultuar e suksesshme në lehtësimin e dhimbjeve të shkaktuara nga artriti, një nga sfidat më të mëdha aktualisht në shëndetësi. Vaksina nxit sistemin imunitar të prodhojë antitrupa që bllokojnë faktorin nervor të rritjes (NGV).

Vaksina është quajtur  CuMVttNGF.

Burimi: Daily Mail / Dardania.com


Flash Lajme

Më të lexuarat