Që nga prezantimi i iPhone në vitin 2007, përdorimi i tepruar i smartfonëve ka qenë i lidhur me një mori sëmundjesh.Javën e kaluar erdhi lajmi se ekranet mund të ndikojnë negativisht në shëndetin tonë fizik dhe mendor në mënyra që kurrë nuk kemi imagjinuar, transmeton lajmi.net.

Një studim i publikuar nga Institutet Kombëtare të Shëndetit dhe i botuar në Mjekësinë e Brendshme JAMA sugjeron që të bie në gjumë me televizor ndezur mund të ketë një efekt negativ në prodhimin dhe metabolizmin e hormoneve, duke çuar në shumë raste në shtimin e peshës dhe madje edhe në obezitet.

“Edhe pse mungesa e gjumit në vetvete është e lidhur me shtim peshe dhe obezitet, ende nuk ekziston ndonjë shpjegim që lidh ekspozimin ndaj dritës artificiale gjatë gjumit dhe peshës”, tha Dale Sandler, shefi i Degës së Epidemiologjisë së NIH në Institutin Kombëtar të Shkencave të Shëndetit Mjedisor, një nga autorët e studimit.

Një tjetër nga autorët e studimit, Chandra Jackson, vuri në dukje se për njerëzit që jetojnë në mjedise urbane, ekspozimi i pavullnetshëm ndaj rrugëve, shenjat neonike të dyqaneve dhe burime të tjera artificiale të dritës mund të shtypin prodhimin e melatoninës (hormonin e gjumit).

Studimi pesëvjeçar i NIH u përqendrua në rreth 44,000 gra të SHBA, në të cilin u përfshinë në shkaqe të tjera të mundshme të shtimit të peshës, siç janë shprehitë dietike, ngrënien gjatë natës, nivelet e ushtrimit (ose mungesa e tyre) dhe koha e kaluar në gjumë.

Ndër të gjeturat më të rëndësishme (të cilat studiuesit besojnë se do të përsëriten në një studim të ngjashëm të bërë me meshkujt), ata që ishin të ekspozuar ndaj burimeve artificiale të dritës kishin 17% më shumë gjasa të kenë fituar të paktën 5 kilogramë.

Flash Lajme