Në shikim të parë, peshqit që mund të shihni duke notuar nëpër ujërat e Liqenit Mweru mund të mos duken aq ndryshe nga pjesa tjetër por gaboheni.

Për shkencëtarët që studiojnë jetën në liqen në kufirin midis Zambisë dhe Republikës Demokratike të Kongos, popullata e peshkut është një model i një diversiteti të jashtëzakonshëm.

Këtë javë, studiuesit publikuan gjetje nga një dekadë e kaluar për të studiuar peshqit në Liqenin Mweru dhe liqene të tjerë të ujërave të ëmbla në rajon, duke konkluduar se diversiteti i tyre i papritur mund të ketë një shkak edhe më të papritur.

Në kushte normale, peshqit preferojnë të rriten me anëtarët e specieve të tyre, por ujërat e errët dhe kushtet e dritës së ulët në Liqenin Mweru dhe shumë nga liqenet e tjera të rajonit mund ta bëjnë të vështirë për femrat të shohin partnerët e tyre meshkuj.

Kjo ndikon në krijimin e çiftëzimeve midis ndër specieve, e cila nga ana tjetër ka çuar në evolucionin e shpejtë të dhjetëra specieve të reja të peshkut.

Studiuesit dokumentuan më shumë se 40 lloje të ndryshme të peshkut cichlid në Liqenin Mweru, disa prej të cilave kanë evoluar për tu ushqyer me larvat e insekteve, të tjerët algat dhe zooplanktonet, dhe ende të tjerë grabitqarët që ushqehen me peshq të tjerë.


Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All