Maqedonia e Veriut mund të marrë një datë për fillimin e negociatave në vjeshtë, ndërsa ky skenar është më pak realist për Shqipërinë. Kur bëhet fjalë për dialogun Beograd-Prishtinë, Federica Mogherini nuk ka treguar udhëheqje të mjaftueshme, por dyshon se Josep Borrell do të punojë më mirë, thotë ish-deputeti i Parlamentit Evropian Eduard Kukan.

Në një intervistë për mediat sllovake Kukan, i cili kryesoi Grupin e Punues të Ballkanit Perëndimor gjatë kohës së tij në PE, shpjegon se Maqedonia e Veriut ka vite që i plotëson kriteret, por Unioni po e shtyn hapjen e bisedimeve, të cilat, ai beson, janë absolutisht të turpshme dhe demotivuese.

“Maqedonisë së Veriut mund t’i jepej një datë specifike në samitin evropian në vjeshtë, të cilën unë e konsideroj realiste,” thotë ish-eurodeputeti, duke shtuar se, ndërsa Emmanuel Macron kishte deklarata shumë kategorike për këtë çështje, duket se ai tashmë po i lehtëson ato.

Nga ana tjetër, ndërsa ai është i vetëdijshëm se edhe Tirana po pret një hap të ngjashëm, Kukan beson se situata në Shqipëri është krejtësisht e ndryshme.

“Ata duhet të zbatojnë një reformë të madhe gjyqësore, opozita bojkoton parlamentin dhe, mbi të gjitha, shqiptarët nuk mund të gjejnë kompromise”, theksoi ai, duke shtuar se do të ishte joreale që Shqipëria të merrte datën për momentin.

Kur bëhet fjalë për dialogun Beograd-Prishtinë, Kukan edhe një herë shprehu kritika ndaj Përfaqësueses së Lartë Federica Mogherini, e cila, sipas tij, nuk tregoi aftësi të mjaftueshme drejtuese.

“Në momentin kur Kosova po vendoste tarifa për Serbinë, ishte e nevojshme të udhëtonte atje dhe ta përplaste tavolinën”, thekson Kukan.

Ai nuk mendon se pasardhësi i Mogherini Josep Borrell do të bënte një punë shumë më të mirë.

“E mbaj mend si President i Parlamentit Evropian. Emërtimi i tij më befasoi sepse Spanjollët kanë politikë më dinamikë “, tha Kukan, duke propozuar një të dërguar special si një zgjidhje për dialogun.

I pyetur për idenë e shkëmbimit të territoreve, e cila po qarkullonte rreth një viti më parë, ai vlerësoi se nuk ishte vetëm një strategji fushate.

“Unë parashikoj që çështja e zgjidhjes së njohjes së Kosovës përmes shkëmbimit të territoreve me Serbinë do të kthehet. Sidoqoftë, kjo mund të destabilizojë Bosnjën dhe Hercegovinën fqinje “, paralajmëroi Kukan, duke theksuar kundërshtimin e tij ndaj kësaj ideje.

Flash Lajme

Më të lexuarat