Agjencia europiane e kufirit Frontex  ka publikuar raportet e saj të fundit në lidhje me tendencat e luhatshme për mbërritjet e emigrantëve në Europë. Ajo zbuloi se ardhjet ishin duke rënë në Mesdheun Perëndimor dhe atë Qendror dhe po rriten në Mesdheun Lindor, si dhe në Ballkan.

Agjencia Europiane e Kufirit Frontex zbuloi se në nëntor të vitit 2019, “numri i zbulimeve të vendkalimeve kufitare të paligjshme në rrugët kryesore migruese të Europës ra 25% nga muaji i kaluar në rreth 14.400”.

Në 11 muajt e parë të vitit 2019, gjithsej 74,126 emigrantë kaluan në Europë përmes Mesdheut Lindor. 10.619 përmes rrugës perëndimore të Ballkanit, 13.180 mbërritën përmes Mesdheut Qendror për në Itali dhe 21.750 mbërritën në Spanjë përmes rrugës mesdhetare perëndimore, kryesisht nga Maroku. Në krahasim me një vit më parë, 2018, mbërritjet në Mesdheun Qendror dhe Perëndimor ishin në rënie, me 43% (në Itali) dhe 57% në Spanjë. Në Mesdheun Lindor, mbërritjet u rritën me 42% në shifrat e vitit 2018 dhe në Ballkan 103%.

Mesdheu

Numri i mbërritjeve të emigrantëve në Mesdheun lindor janë duke u rritur që nga vera. Sidoqoftë, në nëntor arritjet ranë me 20% sipas Frontex, megjithëse shifrat e tyre nuk përfshinin mbërritjet në Qipro. Në Mesdheun Lindor, shkruan Frontex, “Afganët llogaritnin gati një në çdo tre emigrantë të zbuluar, ndërsa sirianët përbënin një të katërtën e emigrantëve të parregullt”. Në Mesdheun perëndimor, pothuajse një e treta e të gjithë ardhjeve ishin Maroken dhe Algjerianët përbënin 17% të tyre.

Numri i përgjithshëm i mbërritjeve në këtë pjesë të Europës ka gati më shumë se gjysmën, që nga viti 2018. Në Tunizinë Mesdhetare Qendrorë, Sudanezët, personat nga Bregu i Fildishtë dhe Pakistani ishin kombësitë më të zakonshme në mesin e atyre që arritën. Gjithsej 13,200 mbërritën në 11 muajt e parë të 2019-ës.

Ballkani Perëndimor

Afganët ishin ndër ardhjet më të shpeshta përmes rrugëve të Ballkanit Perëndimor. Numrat këtu dyfishohen, kur vijmë te shifrat e vitit 2018. Vetëm në nëntor më shumë se 1.900 njerëz u zbuluan duke kaluar në Bashkimin Europian përmes kësaj rruge. Frontex vëren se “i njëjti person mund të përpiqet të kalojë kufirin disa herë në vende të ndryshme në kufirin e jashtëm”.

Dihet që në kufijtë midis Bosnje-Hercegovinës dhe Kroacisë emigrantët do të bëjnë përpjekje për kalimin disa herë, duke iu referuar përpjekjeve të tyre si “një lojë”. Komisioni i Lartë i Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR) prodhoi për herë të fundit një raport mbi tendencat e mbërritjes në shtator 2019. Në atë pikë ata zbuluan se 46% e mbërritjeve ishin burra, 21% ishin gra dhe 33% ishin fëmijë. Midis Janarit dhe Shtatorit 2019, rreth 1,042 refugjatë kishin vdekur duke provuar të kalonin Detin Mesdhe. Rruga më vdekjeprurëse ishte midis Afrikës së Veriut dhe Italisë.

Që nga shtatori, më shumë njerëz kanë vdekur dhe nga 17 dhjetori numri i vlerësuar i vdekjeve është 1,243. Në të gjithë rajonin e Mesdheut, ardhjet afgane llogaritën në 16.861 ardhje në 2019, që është rreth 19.2% e të gjithë ardhjeve. Sirianët ende përbëjnë pak më shumë se 15% të mbërritjeve.

Tags:Ballkanrefugjate

Flash Lajme

Më të lexuarat