Ndikimi i pandemisë  Covid-19 në  të  gjithë  shtetet e prekura. Problemet ekonomike, sociale, dhe demografike

Shumë shtete të prekura nga Covid-19 kanë nisur të lehtësojnë masat e izolimit dhe po përpiqen t’i rikthehen noramilitetit.

Masat e lehtësimit lidhen me rritjen e papunsisë e cila ka përfshirë pothuajse çdo shtet.  Në këtë kohë alarmante, kur pandemia COVID-19 është në mendjen e të gjithëve, një çështje e re e veçantë në revistën e shqyrtuar nga popujt dhe ekonomia me qasje të hapur nga Populli dhe Ekonomia nga Lomonosov Universiteti Shtetëror i Moskës (Fakulteti i Ekonomisë) ofron një platformë për diskutim mbi ndikimin të pandemisë mbi popullsinë dhe ekonominë, si në Rusi ashtu edhe në të gjithë botën.

“Në këtë përmbledhje flietet për atë që na pret pasi Covid-19 të kalojë. Sot është ende shumë herët për të nxjerrë të dhëna përfundimtare, sidoqoftë, është koha për të filluar një diskutim se si të zbutni pasojat e mundshme të pandemisë”,shkruan artikulli.

Në këtë mënyrë ekipe të ndryshme të ekonomistëve vlerësojnë dilemën jo të lehtë, nëse shpëtohet një jetë sot, sa e lehtë do jetë për te jetuar në të ardhmen. Demografët tërheqin paralele me pandemitë e mëparshme dhe ndikimin e saj në zhvillimin demografik; dhe sociologët analizojnë gjendjen e shtresave të ndryshme përgjatë gjithë krizës. Sipas kësaj analize ndikimet do të jenë të shumta në të gjitha drejtimet.

“Pandemia e koronavirusit erdhi në Rusi në mes të marsit – dy muaj pas Kinës, dy javë pas Spanjës, Italisë, Francës dhe afërsisht në të njëjtën kohë si Shtetet e Bashkuara. Që nga 24 Prilli, sipas të dhënave të disponueshme në Qendrën për Shkencë të Sistemit dhe Inxhinierisë në Universitetin John Hopkins, Rusia është ndër 10 vendet e para për nga numri i lartë të regjistruara. Krahasueshmëria ndërkombëtare e të dhënave kombëtare për COVID-19 është një çështje më vete; ajo do të trajtohet në një nga artikujt e numrave të veçantë.

Ajo që dua të them se Rusia është prekur nga pandemia, dhe shqetëson popullsinë dhe shoqërinë. Për më tepër, një numër masash anti-epidemike të ndërmarra në vend mund të bllokojnë ekonominë. Në këtë kontekst, kërkimi për pasoja specifike ruse të pandemisë së iniciuar nga autorët tanë së bashku me pasojat globale janë veçanërisht interesante ”, thotë kryeredaktorja e këtij artikulli.

Pandemia aktuale COVID-19 është “një dramë shoqërore globale”, pas së cilës pritet të rriten pabarazitë e të ardhurave dhe pasurive, dhe është akoma një pyetje e mirë se sa të besueshme janë të dhënat për virusin që po marrim dhe cili mund të jetë perceptimi i masës publiku dhe votuesit. Ndërsa qytetarët janë mësuar me rregullat ekzistuese, si popullsia ashtu edhe shteti janë në pasiguri, dhe u mungojnë rregullat fleksibile joformale, të cilat normalisht përcaktojnë sjelljen njerëzore.

Shumë vende përballen me çështjet e papunësisë, të shkaktuara nga shpërthimi i virusit, dhe në shumë vende të rinjtë dhe ata të nivelit të ulët arsimor, si dhe migrantët dhe refugjatët janë grupet më të rrezikuara.

Shkencëtarët përpiqen të marrin në konsideratë mësimet e pandemive të mëparshme, bazuar në rastet e gripit spanjoll të vitit 1918 dhe shpërthimit të fundit të Ebolës në Sierra Leone.

Përgatiti: Enida Vërça

analizeCovid-19ndikimi

Për t’u bërë pjesë e grupit të "Shekulli"
mjafton të klikoni: Join our FB Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet.

KOMUNITETI SHEKULLI ONLINE: https://www.facebook.com/groups/1381242728701899/

Flash Lajme

Më të lexuarat