Nivelet e dioksidit të karbonit në atmosferë arritën rekord historik

Të premten e kaluar, nivelet e dioksidit të karbonit arritën kufirin historik prej më shumë se 415 pjesë për milion (ppm) në observatorin Mauna Loa, stacioni më i vjetër i ndërmjetësimit në Hawaii (SHBA).

Observatori Mauna Loa, i cili ndodhet në vullkan me të njëjtin emër, është ndërtuar për të matur cilësinë e ajrit në arkipelagun e largët të Hawaias dhe vlerëson nivelet e CO2 që nga viti 1958. Në mars të atij viti është regjistruar një përqendrim i dioksidit. karbon prej 313 ppm, e cila për muajin maj 2013 arriti në 400 ppm. Konsensusi shkencor tregon se CO2 e emetuar si rezultat i veprimtarisë njerëzore është shkaku kryesor i ndryshimeve klimatike globale.

Meteorologu Eric Holthouse komentoi këtë informacion në llogarinë e tij të Twitter: “Është hera e parë në historinë njerëzore se atmosfera përmban më shumë se 415 ppm CO2. […] Ne nuk dimë për një planet të tillë.”

Ralph Keeling, drejtor i projektit të CO2 në Institutin e Oqeanografisë Scripps, tha se tendenca rritëse ka gjasa të vazhdojë gjatë gjithë vitit 2019. “Norma mesatare e rritjes është ende në krye. 3 ppm, ndërsa mesatarja e fundit ka qenë 2.5 ppm, “tha ai.

Herën e fundit atmosfera e Tokës arriti nivele të tilla të larta të CO2 ka qenë më shumë se tre milionë vjet më parë, kur planeti regjistroi temperatura shumë më të larta dhe niveli i detit ishte disa metra më i lartë, ndërsa një pjesë e Antarktidës u mbulua e pyjeve.

  • WhatsApp
  • Tweet
  • Shtype
Loading...

Postime të lidhuraBallinë

Flash Lajme

Më të lexuarat

  • Week

  • Month

  • All