Ata janë veçanërisht të shqetësuar për fëmijët dhe të moshuarit më të vjetër që nuk po marrin mbështetjen e nevojshme për shkak të mbylljes së shkollës, mbylljes në vetvete dhe frikës nga spitalet.

“Tashmë ne po shohim ndikimin shkatërrues të Covid-19 në shëndetin mendor, me më shumë njerëz në krizë,” tha Prof Wendy Burn, president i Kolegjit Mbretëror të Psikiatërve.

“Ne jemi të shqetësuar për njerëzit që kanë nevojë për ndihmë tani, por nuk po e marrin atë. Frika jonë është se bllokimi po ruan problemet që më pas mund të çojnë në një cunami referimesh.”

Një psikiatër tha: “Në psikiatrinë e pleqëve nuk ka me asnjë pacient, unë mendoj se njerëzit kanë shumë frikë të kërkojnë ndihmë.”

Një tjetër shkruante: “Shumë prej pacientëve tanë kanë zhvilluar çrregullime mendore si rezultat i drejtpërdrejtë i përçarjes së koronavirusit – p.sh. izolimi social dhe stresi i rritur.

Dr Bernadka Dubicka, e cila drejton fakultetin e psikiatrisë së fëmijëve dhe adoleshentëve në RCP, tha: Ne jemi të shqetësuar që fëmijët dhe të rinjtë me sëmundje mendore që mund të jenë në vështirësi nuk po marrin mbështetjen që u duhen. Ne duhet të japim mesazhin se shërbimet janë ende të hapura dhe funksionojnë normalisht.

Dr Amanda Thompsell, një eksperte në psikiatrinë e pleqëve, tha që përdorimi i teknologjisë për të thirrur mjekun gjatë mbylljes ishte i vështirë për disa të moshuar.

Ata shpesh ishin “të gatshëm” për të kërkuar ndihmë, dhe nevoja e tyre për mbështetje të shëndetit mendor, ishte më e madhe se kurrë, shtoi ajo.

Në një studim ku përfshiu 1.000 njerëzve, shumë thanë se shëndeti i tyre mendor ishte përkeqësuar që nga fillimi i pandemisë, për shkak të ndërprerjes së rutinave që i mbajnë të sigurt dhe mirë.

Psikiatria Danielle Hamm tha se mund të duhen vite për disa njerëz të shërohen nga këto pengesa.


Flash Lajme

Më të lexuarat