TOPSHOT - This picture taken on June 16, 2020 shows Japan's Fugaku supercomputer at the Riken Center for Computational Science in Kobe, Hyogo prefecture. - The Fugaku supercomputer, built with government backing and used in the fight against the COVID-19 coronavirus, is now ranked as the world's fastest, its developers announced on June 22, 2020.
(Photo by STR / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT (Photo by STR/JIJI PRESS/AFP via Getty Images)

Pas disa vitesh, Japonia ka futur në funksion super-kompjuterin për të studiuar përhapjen dhe trajtimin e koronavirusit.

Fugaku, i cili u zhvillua nga Fujitsu dhe instituti i kërkimit të qeverisë Riken, u rendit i pari në listën Top500 të superkompjuterëve globalë, Fujitsu dhe Riken njoftuan të martën, raporton CNN, transmeton lajmi.net.

Fugaku mund të kryejë më shumë se 415 415,000 trilion komanda në sekondë, duke e bërë atë 2.8 herë më të shpejtë se Summit, super kompjuterin e ndërtuar nga IBM i cili më parë mbante vendin e parë.

Superkompjuteri japonez tashmë është në faza eksperimentale, i cili po përdoret për gjetjen e hulumtimeve lidhur me Covid-19, përfshirë diagnostifikimin, terapinë dhe simulator për përhapjen e virusit, tha Riken në një deklaratë në prill.

Fugaku është planifikuar të funksionojë me kapacitet të plotë që nga viti i ardhshëm.

Flash Lajme

Më të lexuarat